top of page

JAK ŘEŠIT ŠPATNÝ DUŠEVNÍ STAV DOSPÍVAJÍCÍCH?SVOLALI JSME DISKUSI NA PŮDĚ POSLANECKÉ SNĚMOVNY

Každý třetí deváťák v Česku projevuje znaky středně těžké až těžké úzkosti. Čtyři z deseti dokonce středně těžké až těžké deprese. Tato alarmující čísla týkající se špatného psychického stavu dospívajících vyplynula z průzkumu NÚDZ. Podobné výsledky přitom vyplynuly i z našich dotazníků, které jsme prováděli koncem minulého roku a začátkem ledna. Rozhodli jsme se na ně proto upozornit a přimět příslušné orgány ke změně. A tak jsme svolali kulatý stůl přímo na půdě Poslanecké sněmovny. 

 

Počet sebevražd mezi mladistvými v České republice od roku 2020 prudce roste. Dobrovolné ukončení života je tak důvodem čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let. Statistiky, jež vyvolávají obavy, na akci potvrdil Alexandr Kasal z Národního ústavu pro duševní zdraví (NUDZ). 

 

Kromě NUDZ jsme do Poslanecké sněmovny sezvali také poslance a další odborníky z řad zdravotnictví a školství. Nechyběli například zástupci Linky bezpečí, organizace SOFA, Partnerství pro 2030, Asociace ředitelů základních škol ČR, Dětské psychiatrické kliniky 2. LF UK, Pedagogické fakulty UK. K diskusi za generaci Z přispěla také influencerka Johana Bázlerová známá pod jménem Jsem v obraze. Klíčovou zpětnou vazbu nám poskytli i přítomní studenti a studentky, kteří se svěřili se svými problémy a obavami.

 

Nedostatek pomoci by mohly částečně vyřešit online chaty

Pomoci dospívajícím by podle účastníků kulatého stolu mohly preventivní a osvětové programy zaměřené nejen na děti, ale i na rodiče a neposlední řadě učitele. Aspoň o částečné řešení deficitu služeb usiluje projekt KAREme vzniklý ve spolupráci s psychology z Endlessly. Projekt nabízí dospívajícím online chaty s psychology, které jsou díky našemu nadačnímu fondu zdarma. Online chaty jsou přitom určeny všem chlapcům a dívkám, kteří prožívají krizi nebo se potýkají s duševními problémy a nevědí, kam se obrátit na pomoc. Více informací o chatech ZDE.


O duševních problémech mluvili i přítomni dospívající

Programu a následné diskuse se zúčastnili také studenti a studentky ze základních i středních škol. Silným tématem pro ně byla například šikana, se kterou měli zkušenost buď přímo oni, nebo jejich kamarádi. Poukázali přitom, že tyto situace nejsou vždy dobře zvládnuté. Jiní studenti zase projevili nedůvěru ke školním psychologům a ptali se zúčastněných na konkrétní kroky, které by tuto situaci mohly vylepšit.


Program a následnou diskusi jsme pořádali ve spolupráci s Výborem pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kulatý stůl zaštítila poslankyně Pavla Golasowská. Jsme vděční všem zúčastněným, že jsme společně s nimi mohli otevřít toto závažné téma přímo v Poslanecké sněmovně. Věříme, že z debat vyplynulo hned několik kroků a možností řešení neuspokojivé situace.

bottom of page